http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

15 Temmuz 2014 Salı

DULKADİROĞLU PRENSESLERİ


1337’de Elbistan ve Maraş’ta kurulan Dulkadir Devleti (Beyliği) 1522’ye kadar devam etmiştir.

PRENSESLER
PRENSESLERAnadolu Beylikleri içinde en geç kurulanlardan biri olan bu Beylik (devlet) Osmanlı devletine de en son katılanlardandır. Oğuzların Bozok kolunun Bayat, Beğdilli, Avşar ve Döğer boyuna mensup olan Dulkadirliler, uzun yıllar Osmanlı, Safevi ve Memluklar gibi güçlü devletlerin arasında bağımsızlığını korumuştur. Osmanlıların, Anadolu Beylikleri içinde, bir hanedan olarak kabul ettikleri yegâne beylik Dulkadirlilerdir. Bundan dolayı, bazı Osmanlı Padişahları ve oğulları Dulkadir Beylerinin kızları ile evlenmişlerdir. Dulkadirliler sadece Osmanlılara değil, Mısır Memluk Sultanlarına, Akkoyunlu Beylerine ve Eratna devletine de kız vermişlerdir.

Dulkadiroğulları, sertliğin kimseye yarar sağlamayacağını bildiklerinden herkesle dostça geçinmenin yollarını aramışlar. Osmanlılarla nasıl geçinmek gerektiğini araştırmışlar.  Ve sonunda bulmuşlar.
Avrupa’ya hükmeden bir imparatorluğa ters düşmek bir şey ifade etmez ama yanında olmak çok şey ifade eder.’Diğer beyliklerden daha çok yanında olmak ve her konuda yardımcı olmak gereklidir Osmanlıya’, diye düşünmüşlerdir. Bu yüzdendir ki 200 seneye yakın ayakta kalabilmişlerdir.

Zamanla da itaatsizlik etmişlerdir. Ama bu itaatsizlik yapıcı olmuştur. Bu yapıcı başkaldırmanın neticesinde, Osmanlı’ya;

a. Dünya padişahlarına eş olan ve,
b. Dünya padişahları doğuran gelinler göndermişlerdir.

----------------------------------------------------------



Osmanlı Sarayına
Gelin Giden Dulkadir
Beylerinin Kızları

1. DEVLET HATUN 
2. EMİNE HATUN 
3. HATİCE ALİME HATUN 
4. SİTTİ MÜKRİME HATUN 

5. AYŞE GÜLBAHAR HATUN 


----------------------------------------------------------

DAHA BAŞKA BİR BAĞLANTI 
Saraya giden 1. Gelin
Saraya giden 2. Gelin
Saraya giden 3. Gelin
Saraya giden 4. Gelin
Saraya giden 5. Gelin

-----------------------------------------------------------




Hiç yorum yok: