http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

18 Temmuz 2014 Cuma

BAYAZITOĞLU HACI ABDULLAH


KİMDİR: Devlet Adamı.
İskender Beyin vefatı üzerine Bayazıtoğlu ailesinin başkanlığı Hacı Abdullah Beye geçer. (1)

------------------------------------------------------

YAŞADIĞI ASIR: 16. Asrın son yarısı ile 17. Asrın ilk yarısında yaşamıştır.

KİŞİLİĞİ: Hacı Abdullah Bey, son derece çalışkan, namuslu bir insan olarak ünlenmiştir.  Halkın yararına çalışmış,  hiç bir zaman kimseye zarar vermemiş, her zaman hükümetin yanında olmuş, zorluk çıkarmamıştır.

GÖREVİ,
YAPTIKLARI ve  ESERİ:
1.  Maraş’ta mütesellimlik yapmıştır.
2.  Ceyhandan su alan ve sulamaya yarayan bir çok arklar ve kanallar yaptırmış bu kanalların yapımında kendi de  işçilerle birlikte  çalışmıştır.
3.  Bayazıdlı Camiini yaptırır. Camiye vakıflar yapar. Oğulları da hizmet ehli çıkar. Bir çok hayratlar vücuda getirir. Salihiyye, Küçükçavuşlu ve Acemli camileri gibi.
4.  Kırkgöz suyunun Maraş’a gelmesine öncü olur. 

MEDENİ HALİ: Veli, Numan,  İskender, Salih adında oğulları olduğunu biliyoruz. Salihiye, Acemli, Küçükçavuşlu.. vb. oğullarının eserleridir. 

MEZARI:  Mezarı kendisinin inşa ettirdiği Bayazıtlı Camii avlusunun ön kısmında olup Hasan Sukuti Tükel’in belediye başkanlığı döneminde yıkım sebebiyle büyük oranda zarar görmüştür.



------------------------------------------------------

AÇIKLAMA
(1)   Araştırmacı Bekir Sıtkı Bayazıt, K. Maraş’ta Bayazıtoğulları adlı eserinde; “ Profesör Besim Atalay, İskender Beyin vefatı üzerine Bayazıtoğullarının başkanlığı Hacı Abdullah Beye geçer. Diye yazarsa da Hacı Abdullah Beye ikinci İskender Beyin oğludur. “ der. 
(2)   Mütesellimlik: Devlet adına vergi toplamaklayan. görevlendirilir.




------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: