http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

19 Temmuz 2014 Cumartesi

ŞAH BUDAK - (II.) 10. DULKADİRLİ BEY'İ


Dulkadiroğulları 10. Bey'i

İkinci kez: 1472-1480

2. Saltanat Yılları
Memluk Sultanı’nın emriyle Emir Yeşbek tarafından, Şahsuvar Bey Kahire’ye götürülürken Dulkadirliler’in başına oturtulan Şahbudak Bey’in ikinci saltanat yılları başlamış oldu. Ama rahat değildi; kardeşi Melik Arslan Bey’in oğlu Arslan Bey, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’a sığınmış ve çeşitli hizmetlerle sonunda  O’nun gözüne girerek Beylik’te iddiasını ortaya koyup, desteğini almıştı.

otlukbeli

Uzun Hasan bunu halletmek üzere harekete geçip bazı savaşlar yaptı ise de, Otlukbeli Savaşı’nda Fatih, Uzun Hasan’ı yenince, Şahbudak Bey için bu taraftan herhangi bir tehlike kalmamıştı.
Bu sırada, Şahbudak’ın da katkıları ile, Şahsuvar Bey’in idam edilmiş olmasına içerleyen Alaüddevle Bey, Aşık Bey, Mestan Bey gibi bir kısım Dulkadirli ileri gelenleri ülkelerini kahırla terk ederek Amasya’ya gitmişler ve Şehzade Bayezid’e sığınmışlardı. Alaüddevle Bey, Şahbudak’tan sonra Dulkadirlilere Bey olacaktır.  Kızını, II. Bayezid’e vermiş,  geleceğin Osmanlı padişahının desteğini kazanmıştı. Alaüddevle Bey,  Yavuz Sultan Selim’in dedesidir.

türkmen
beylerinin ihaneti

Osmanlılar Şah Budak’ın beyliğini kabul etmediler ve karşısına Alaüddevle Bozkurt Bey'i çıkardılar. Osmanlının emrine verdiği kuvvetle kardeşi Şah Budak’ın üzerine yürüyen Alaüddevle Bozkurt Bey, maiyetindeki Türkmen beylerinin ihaneti dolayısıyla mağlûp olarak geri çekildi. Bu mağlubiyetten sonra Alaüddevle Bozkurt Bey'in yanında bulunan Osmanlı kuvvetleri Kozan'a sığındılar. Şehrin Memlûk valisi, onları öldürerek kesik başlarını Kayitbay'a gönderdi. Memlûk Sultanı bu kesik baslar ile Kahire Cirit meydanında top oynattı. İnsanlık dışı bu hareket Fatih Sultan Mehmet’in kızmasına sebep oldu. Alaüddevle Bozkurt Bey'i kuvvetli bir ordu ile Dulkadir ülkesine gönderdi. 1480’ de Alaüddevle, Şah Budak’ı yenilgiye uğratarak tahtı ele geçirdi. Şahbudak tekrar Mısır’a iltica etti.


Hiç yorum yok: