Yıllardır üzerinde çalıştığım ve antoloji formatında hazırladığım bu blogger, Maraşlı halk ozanlarını, günümüz ozanlarını, yazarları, akademisyenleri, düşünürleri, devlet adamlarını, tarihi kişilikleri ve Maraş'a hizmet etmiş bireyleri içerir.
http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/
20 Temmuz 2014 Pazar
ABİDİN MÜMTAZ KISAKÜREK
MESLEĞİ: Yazar / Ozan / Gazeteci.
DOĞUMU: Maraş’ta doğdu.
ÖĞRENİMİ: Öğrenimini Maraş’ta tamamladı. Sonra İstanbul’da öğretmenlik yaptı ve yerleşti.
EDEBİ HAYATI: Kendine İstanbul’da yer bulan ozan burada 1941'de Ziya İlhan Zaimoğlu'yla birlikte, sanat ve edebiyat gazetesi olan Dikmen'i çıkardılar. Sonraları Türk Sanatı dergisini çıkardı. Bu iki dergi yani Dikmen ve Türk Sanatı dergileri başta olmak üzere şiirleri çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı.
MARAŞ’LI DEDEME ÇEKMİŞİM
Bir söyleşide ünlü ozan Yavuz Bülent Bakiler diyor ki; “Dedelerim, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinden Türkiye’ye gelmişler. Maraş’a yerleşen dedelerimden birisi Muhammed Sabir şair. Babam hep o dedeme çektiğimi söylerdi.
Kız kardeşimi bir elektrik kazasında kaybettik. O münasebetle kabristanda kardeşimi çok sık ziyaret eder oldum. Mezarı başında serbest stilde şiirler yazmaya başladım.. Bu ölüm şiirlerini o yıllarda İstanbul’da çıkmakta olan Türk Sanatı dergisine gönderdim. Derginin sahibi olan Abidin Mümtaz Kısakürek’ten bana mavi peluj kâğıda yazılmış uzun bir mektup geldi. Abidin Mümtaz diyordu ki, biz seni dergimizin şairlerinden kabul ediyoruz. Ondan, böyle bir mektup gelmesi, benim şiirlerimin Türk Sanatı dergisinde yayınlanması, itiraf ederim ki, beni şiire daha çok bağladı. Yıl; 1953. Şiire alâkam böyle başladı ve devam ediyor.”
ESERİ: Dilbilgisi Özeti (1949)’dur.
-------------------------------------------------------
AÇIKLAMA: 1- Araştırmalarımda ısrarlı olmam beni Türk Sanatı dergisi hakkında doyurucu bilgilere ulaştırdı. Dergi, Aylık Sanat ve Fikir Dergisi. İlk sayısı 1952 yılında İstanbul’da yayımlandı. Kurucusu: Abidin Mümtaz Kısakürek, Sahibi ve yazı işleri müdürü: Fikret Şahoğlu’dur.
AÇIKLAMA: 2 - Derginin yayınlandığı yıllarda; Rasim Özdenören, Alâeddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Maraş Lisesinde öğrencidirler. Sezai Karakoç’ta Liseye öğrenci olarak gelmiştir. Rasim Özdenören, 1962’de Nuri Pakdil’in ısrarlı çabaları sonucu Sezai Karakoç ile tanışır. İlk görüşmelerinde Alâeddin Özdenören ile birlikte Cahit Zarifoğlu da vardır. Bu ilk görüşmede uzun uzun konuşurlar. Mesai bitiminde işyerinin merdivenlerinden inerken Sezai Karakoç, “Keşke bir dergimiz olsaydı da burada konuştuklarımızı bu dergide yazsaydık” der. Bu durum karşısında Özdenören Karakoç’a; “Ağabey, Abidin Mümtaz Kısakürek, bize geçen sene Türk Sanatı dergisini siz çıkarın diye bir teklifte bulunmuştu.” der. Bunu duyan Sezai Karakoç'un sölediği cümle, Rasim Özdenören’in –fikirlerinin bir anda yerli yerine oturmasını- sağlar.
RASİM ÖZDENÖREN,
Bir söyleşide: “İşte bu cümle bizim yıllar boyu arayışımızın anahtarını verdi.” diyor.
-------------------------------------------
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder