http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

19 Temmuz 2014 Cumartesi

ŞİŞMAN SÜLEYMAN - DULKADİROĞULLARI 6. BEYİ


Şişman Süleyman Dönemi:
 (1442-1454):

Dulkadiroğulları Hanedanının 6. Hükümdarı ve Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in kayın pederidir. İyi bir hükümdar hatırası bırakarak ölen babası Nasırüddin (Naşir al-Din Mehmet Bey)'in yerine 1442 de Hükümdar oldu.

Fatih'n Nenesi

Süleyman Bey’in kız kardeşi  Emine Hatun, Çelebi Sultan Mehmet'le evlenmiştir. Bu evlilikten Fâtih'in babası II. Sultan Murat doğmuştur. Diğer kızı, Mısır-Suriye Türk-Memlûk İmparatoru Sultan Çakmak'la, öbürü de Memlûk emirlerinden Câne Bey Sûfî ile 1437'de evlenmiştir.

akrabalıkla korudu: Süleyman Bey Osmanlılar ve Memlûklulara kız vererek akrabalık kurdu. Bu devletlerle olan dostluğunu sürdürerek Dulkadirli Beyliği'nin varlığını korudu.

Dulkadıroğulları, Osmanlı ve Memlûklu Devletleri'ne zaman zaman  müdahale ederek kendi adamlarını  önemli yerlere tayin ettirmişlerdir.
fatih’in kayınbabası:  12 yıl süren hükümdarlığı zamanında o devirde güzellikleriyle şöhret yapan kızları,  beş prensesten en güzeli olan Sitti Hatunu, Osmanlı hükümdarı II. Murat’ın  oğlu, Veliaht Mehmet (Fatih) ile evlendirmiştir.

Süleyman Bey diğer kızını da Memluk Sultanı Meliki Zahir Çakmak'a vermek suretiyle Osmanlılardan sonra Mısır'la da aradaki bağı kuvvetlendi.

Kişiliği: Halk arasında Şişman Süleyman Bey diye anılan Süleyman Bey, rahatına, zevki sefasına, güzel yemeklere düşkün, güzel at meraklısı bir adamdı.
Savaşlardan  kaçınır,  çevre  devletlerle  ve halk ile iyi geçinme çareleri arardı.

Süleyman Bey'in diğer çocukları:
a.  1516'da Osmanlılar'ın Köstendil Sancakbeyi iken ölen Abdürrezzak Bey,
b.   İsa Bey,
c.   Hudâdâd Bey,
d.   Yahya Bey,
e.   Erduvâne Bey,
f.   Selmân Bey,
g.  Yûnus Bey,
h.  Moğol Bey'dir.

Kızlarından, Sitti Hatun, 1449'da Edirne'de,  Fâtih Sultan Mehmet’le evlenmiştir. 1467'de Edirne'de ölmüş ve birçok hayır eseri yaptırmıştır.

Maraş Ulu Camiini Süleyman Bey inşa ettirmiş,  Alaüddevle’de bazı ilaveler yaptırmıştır. 
ölümü: 1454  Yılında  ölünce yerine sırasıyla 4 oğlu geçmiştir.
Bunlar,
Dulkadıroğulları Beyliğinin;
             9.  Bey’i ,  Şahsuvar,






--------------------------------------------------------------------------


Hiç yorum yok: