http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

18 Temmuz 2014 Cuma

ORHAN DOĞAN – PROF


DOĞUMU: Orhan Doğan, 10.04.1965 tarihinde Maraş’ta doğdu.

ÖĞRENİMİ
İLKOKUL-ORTA-LİSE:  İlkokul, ortaokul ve liseyi, Kahramanmaraş’ta tamamladı.

ÜNİVERSİTE: 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu.

GÖREVİ VE YAPTIKLARI

1. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Genel Türk Tarihi Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi oldu.
2. 1993–95 yılları arasında Abay Adındaki Almatı Devlet Üniversitesinde 2 yıl süreyle Misafir Öğretim Görevlisi olarak görevlendirildi. Aynı zamanda Özbekistan’ın; Taşkent, Semerkant, Buhara şehirlerine de gitme fırsatı bularak bu tarihi ve kültürel şehirlerde de araştırma ve incelemelerde bulundu.
3. 1996 Yılında İstanbul Üniversitesinde yüksek lisansını (1) tamamladı ve doktoraya başladı.
4. 2000 yılında Samsun’da bedelli statüsünde askerlik görevini yaptı.
5. 2001’de doktorasını (2) tamamladı.
6. 2002’de Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü’nde Yrd. Doç. olarak göreve başladı.
7. 2006’da doçent unvanını aldı (3).
8. 2011’de profesör olan Orhan DOĞAN, aynı sene
9. Tarih  Bölüm Başkanlığına seçildi. Halen KSÜ Fen–Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı, Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
  
EDEBİ YAŞAMI: Makaleleri çeşitli ulusal ve uluslararası bilimsel dergi ve ansiklopedilerde yayınlandı.

YABANCI DİLİ: İyi derecede; Rusça, Kazakça, Kırgızca ve orta derecede de İngilizce bilmektedir.

MEDENİ DURUMU: Evli ve üç çocuk babasıdır

ESERİ:  Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (2008)’dir.

------------------------------------------------------

AÇIKLAMA

(1)  Genel Türk Tarihi Anabilim Dalında:  Kazak ve Rus Araştırmalarına Göre 18. Yüzyılda Kazakistan’ın Siyasi Durumu ve Rusya İle İlişkileri, konusunda Yüksek Lisans tezini tamamladı.

(2) 2001’de “Avrasya Arkeoloji Projesi” kapsamında, Kazakistan’ın tarihi arkeolojik bölgelerinde yüzey araştırmasında görev aldı. “Ebu’l-Hayır Han Dönemi Kazak-Rus Münasebetleri (1718–1748) konulu Doktorasını tamamladı.
(3) Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığına atandı ve doçent unvanını aldı. Rektörlüğe bağlı Stratejik Araştırma Merkezi Müdürlüğünün Orta Asya Araştırma Masasında da Akademik Personel olarak görevlendirildi.

MARAŞ’TA AÇILAN MİSYONER OKULLARIYLA ERMENİLERİN EĞİTİMİ AMAÇLANDI

Prof. Dr. Doğan, Maraş’ta 1854 yılından sonra açılan misyoner okullarının işgal güçleri açısından önemini şu sözlerle açıkladı: "1854 yılından itibaren Maraş'ta misyoner okulları açıldı. Böylece ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin burada önemli kurumları oluştu. Misyoner mekteplerinin burada oluşmasının nedeni, Maraş'ta yüzde 10-15'i oluşturan yerli Ermenilerin olmasıdır.  ABD’nin özellikle Katolik mezhebine mensup olan Ermenileri Protestan mezhebine geçişi noktasında bir çabası vardı. Misyoner okulları Ermenileri Maraş'ta eğitme noktasında önemli bir işlev görmekteydi. Maraş bir çok açıdan işgal güçlerinin iştahını kabartan dindaşlarına özellikle bu bölgede din devleti kurmayı hedef edinen bir de çalışma vardı."
--- 
ŞEYH TURAN CAMİİ MİNARESİNDEKİ PATLAMAYAN TOP MERMİSİ, FRANSIZLARIN ESERİDİR

Uzunoluk Olayı, K.Maraş Kalesi’ndeki Fransız bayrağının indirilerek Türk Bayrağı’nın asılması, Yörükselim’in başkanlığında Elbistan Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kurulması, Pazarcık’ta Kılıç Ali Bey’in ve Türkoğlu’nda Muallim Hayrullah’ın milli mücadeledeki çalışmaları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Orhan Doğan: “Maraş’taki Ermenilerin işgal sırasında Fransızları; "Yaşasın Fransa, yaşasın Ermeniler, kahrolsun Türkler" sloganıyla karşıladı. Türk Bayrağı için sarf edilen "bez parçası" sözü kurtuluş mücadelesini tetikledi. Fransızların Maraş'ı işgaliyle yerli Ermeniler şımarmış, Fransız güçleri, içerisindeki Fransız askeri kıyafetli Ermeni askerlerden de güç alarak mukaddes değerlere el uzatmaya başladılar.

31 Ekim 1919'da Sütçü İmam olayı gerçekleşti. Yerli Ermenilerin Fransızlarla Uzunoluk Hamamı'ndan çıkan kadınların peçelerine el uzatması ve; "burası Fransızların memleketidir, peçeyle gezilmez," şeklinde sözlerinin ardından Sütçü İmam'ın silahından çıkan kıvılcım Kurtuluş Mücadelesinin ilk meşalesi oldu. Şeyh Turan Camii minaresindeki patlamayan top mermisi, Fransızların şehri bombalarken kadın, yaşlı, çocuk demeden, cami cemaati  masum halk ayırt etmediğinin apaçık göstergesidir. 12 Şubat’ta şehir tamamen Fransızlardan temizlendi, ancak yıkık, virane, harabe bir şehir kaldı geride.” dedi.

Maraş Milli Mücadelesi’ne katılmayan hiçbir fert olmadığını belirten Prof. Dr. Doğan, Dünyada tek bir şehir “Kahraman” unvanına ve “Çift Şeritli Kırmızı İstiklal Madalyası” sahibidir. Bu kahramanlar diyarı da Kahramanmaraş’tır, diyerek sözlerini sonlandırdı. 



------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: