http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

19 Temmuz 2014 Cumartesi

HASAN RAFET EFENDİ


KİMDİR: Maraş Milli Mücadele Kahramanı.


DOĞUMU: Maraş’ta 1863’de doğdu.

SOYU: Babası Ulu Cami imamı, Müderris İlyas Efendi, annesi Bursalı Fatma Pembe Hanım’dır.

ÖĞRENİMİ: İlk öğrenimini Ekmekçi mahallesi sıbyan mektebinde tamamladıktan sonra   babası Müderris İlyas Efendi’den, Müftü Kanadıkırık Mustafa Efendi’den, Müderris İsmail Efendi’den öğrenim ve eğitim görerek   12 Temmuz 1907’de çeşitli alanlarda diploma aldı.

GÖREVİ VE YAPTIKLARI

1.  1910’da Maraş Evkaf Müdürlüğüne atandı.
2.  İl Genel Meclis Üyeliği (1) görevinde bulundu.
3.  21 Mart 1910’da Eytam Müdürlüğüne atanır.
4.  1908’de İttihat ve Terakki Partisinin (2) Maraş şubesini açarak başkanlığını yaptı.
5.  Şehrin düşman işgalinin ardından kurulan Müdafaayı Hukuk (3) Teşkilatının 2. Başkanı olarak Milli Mücadelede görev aldı.
6.  Antep Mücadelesinde de görev aldı.
7.  Türkiye Büyük Millet Meclisi I. Dönem Maraş halkını temsilen milletvekili (4) seçildi. 

MERKEZ HEYETİ
Bayrak olayında gururu kırılan Fransızların, yeni kuvvetlerle saldıracakları ihtimali göz önünde tutularak İlyas Efendi Zade Refet Efendi'nin başkanlığında (5)  bir heyet kuruldu.

TERCİHİ:
Bir yıl milletvekilliği  yaptıktan sonra istifa ederek kendi isteği ile 1922’de Maraş müftülüğüne atandı. Soyadı kanunu ile Seçkin soyadını aldı.


KİŞİLİĞİ: Şiir ve edebiyata da çok meraklı olan Refet Efendi çok zeki ve çalışkanlığı yanı sıra Maraş’ta medenî cesareti ile tanınmış herkesin itimadına mazhar olmuş bir şahsiyettir


MEDENİ HALİ: Evli ve yedi çocuk babasıydı.  Ailesi daha sonra (Seçkin) soyadını almıştır.

YABANCI DİLİ: Arapça ve Farsça bilirdi.

ÖLÜMÜ:  Vefat tarihi 07 Haziran 1929’dur

------------------------------------------------------

AÇIKLAMA

(1) O zaman Maraş’ın bağlı bulunduğu Halep Vilayetine il Genel Meclisi üyeliğine seçildi.
delesi|   |
(2) II. Meşrutiyeti takip eden yıllarda İttihat ve Terakki teşkilâtının müteşebbis başkanı sıfatı ile çalışmış,
(3) Maraş’ın Fransız işgali altında bulunduğu sırada Millî varlığımızı koruyan mücadele teşkilâtında Müdafaayı Hukuk cemiyetinde başkan olarak bizzat dikkate değer bir varlık gösterir. 
(4) TBMM’nin Birinci Dönemi için yapılan seçimde Maraş Milletvekili olarak 23 Nisan 1920’de Meclisin açılışında hazır bulunmuştur.
Mecliste Şer’iye-Evkaf, İrşad, Adalet, Millî Eğitim ve PTT Komisyonlarında çalışmıştır. 8 Nisan 1922’de Rusya’dan gelecek yetim çocukların yerleştirilmesi ve bakımı için kurulan komisyonda görevlendirilmiştir. 19 Nisan 1922’de Maraş merkez müftülüğüne atanması nedeniyle 11 Mayıs 1922’de Milletvekilliğinden istifası Genel Kurul tarafından kabul edildi.

(5) Maraş` ta Kuvay-ı Milliye`nin Kurulması ve Savunma Teşkilatı
Bayrak olayından iki gün sonra Veziroğlu Mehmet'in evinde toplananlar, aralarında sekiz kişilik bir heyet seçerek" Milletin ve vatanın selameti uğrunda feda-i can edeceğime, meşru ve millî teşkilatımıza karşı hainlik edenlerin velev öz kardeşimiz olsa dahi idamına ve sır saklayacağıma vallahi ve billahi" şeklinde yemin ettiler.
Diğer yandan Şekerli ve Hatuniye semtlerinde de başka bir heyet kurularak faaliyete geçildi. Ayrıca bayrak olayında gururu kırılan Fransızların, yeni kuvvetlerle kırılan gururlarını kurtarma yoluna gidebilecekleri ihtimali gözönünde tutularak bir müteşebbis heyet kurulmasına karar verildi. Heyet; İlyas Efendi Zade Refet Efendi'nin başkanlığında, Belediye Reisi Bekir Sıtkı, Kocabaş Zade Hacı Naci ve Hacı Ahmet, Şişman Zade Arif, Dede Zade Mehmet, Beşen Bey Zade Hacı Nuri, Hancı Zade Hafız Ali, Karaküçük Hacı Mustafa, Kısakürek Hacı, Fatmalıoğlu Derviş, Hüdayi Tahsin, Çanakoğlu Hüseyin ve Mühendis Abdüllatif Bey'lerden kuruldu.

Bu heyet sonraları daha da genişleyerek " Merkez Heyeti " adını aldı. İşlerin tek elden yürümesi gerekçesi ile ayrı ayrı çalışan gruplar dağılarak, Merkez Heyeti'ne katıldılar.


-----------------------------------------------------



-----------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: