http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

4 Temmuz 2014 Cuma

MELİK ARSLAN - 7. DULKADİR BEY'İ


MELİK ARSLAN - 7. DULKADİR BEY'İ 

SALTANAT YILLARI 

1454 -1465

Melik Arslan, Dulkadiroğulları Beyliği'nin 1454 -1465 yılları arasında hüküm süren beyidir. 

BABASI: 6. Dulkadir Beyi  Süleyman Bey'in oğludur. 

DÖNEMİ:  Süleyman Bey'in 1454 yılında ölümünden sonra yerine oğlu Melik Arslan, Dulkadir hükümdarı oldu.
Onun zamanında Dulkadirliler ile Akkoyunlular arasında savaşlar oldu. Dulkadirlilerin elinde bulunan Harput (Elazığ) Uzun Hasan tarafından alındı ve Dulkadirlilerin başkenti Elbistan, Akkoyunlu ordusu tarafından tahrip edildi.

DIŞ BASKILAR:  Onun zamanında beylik üzerindeki dış baskılar daha da arttı ve Dulkadir Beyliği zayıflamaya başladı.  Bu devirde Akkoyunlu Devleti Uzun Hasan'ın hakimiyetinde çok güçlü bir durumda idi.  Akkoyunlu Uzun Hasan, Dulkadir topraklarına saldırarak 1466 yılında  Harput'u ele geçirdi. 

Melik Arslan'in Yönetimi  sırasında kardeşi Şah Budak ona karşı ayaklandı  Şah Budak Kahire'ye giderek Memlûklu Sultanının da desteğini aldı.  

ÖLÜMÜ:  Memluk Devleti ile arası açılan Melik Arslan Bey, Memlûklu Sultanı Hoş Kadem, Osmanlılara taraftar olan Melik Arslan'dan kurtulmak için bir suikast hazırladı  Bu amaçla Kahire'den gönderilen bir fedai,   1465 yılının Ekim ayında Melik Arslan’ı Elbistan'da bir camide namaz kılarken bıçaklayarak öldürdü. 

ÖLÜMÜNDEN SORA: Melik Arslan'ın öldürülmesinden sonra kardeşi Şahbudak Bey, Dulkadir Bey'i oldu. Ancak kardeşinin öldürülmesinde rolü olduğu gerekçesiyle halk tarafından kendisine itibar edilmedi. Bu arada Fatih'in desteğini sağlayan Şahsuvar Bey Dulkadir hükümdarlığını 1465'de ele geçirdi.

-----------------------------------------------------------------
Kayseri`nin taş köprüleri...

Kızılırmak üzerinde bir gerdanlık: Şahruh Köprüsü
144,5 metre uzunluğunda, 5,6 metre eninde ve sekiz kemerli bir köprü olan Şahruh Köprüsü, Dulkadiroğullar    döneminden günümüze ulaşan bir eseridir. Kızılırmak üzerine inşa edilen köprünün banisi ve inşa tarihi belli değildir. 



-----------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: