http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

17 Temmuz 2014 Perşembe

KARAKIZ ZEKİ


KİMDİR:
Milli Mücadele Kahramanı.
Maraş'ın, önce İngilizlerin, ardın da Fransız/Ermeni (1) işgaline uğraması üzerine Heyet-i Temsiliye (Temsil Heyeti) kuruluşunda  görev aldı. Kayabaşı-Çukuroba Çete Gurup Komutanı olarak Milli Mücadelede çarpışmanın sonuna kadar yer aldı. Maraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun ardından yaraları daha iyi olmadan Antep savunmasına katıldı.

-----------------------------------------------------------------------

DOĞUMU: Maraş’ta 1897’de doğdu.

SOYU: Babası Meclis İdare Başkâtibi Duran Efendi, annesi Fatma Hanım’dır. Muhittin Karakız’ın kardeşidir.

ÖĞRENİMİ:  Maraş İdadisi’ni bitirdikten sonra memur oldu.

ESİR: Birinci Cihan Harbinin başlaması üzerine silah altına alınarak yedek subay olarak Gazze Cephesine gitti. İngilizlere esir düştü. İki yıllık esaretten sonra esirlerin değişimi sonrası serbest bırakılarak Maraş’a  döndü.

ÖLÜMÜ: Maraş’ın Kurtuluşundan sonra Antep’te düşmana karşı savaşırken 18 Ocak 1921 tarihinde  yaralandı. Maraş’a getirilirken yolda şehid oldu.
AÇIKLAMA

AL GÜLÜM
VER GÜLÜM

İngilizler, Mondros aşlaşması gereğince Maraş’ı terk ederek yerlerini Fransızlara bıraktılar. Ermenilerin davranışları dayanılmaz oldu. Çünkü, Fransızlar Ermenilerin sözüne göre hareket ediyorlardı. Sivas ve Erzurum’dan tüzükler gizlice getirtilerek Maraş Mudafa i Hukuk Cemiyetinin ilk Şubesi Kayabaşı Mahallesinde kuruldu. 

------------------------------------------------------

Türkiye'nin Kurtuluşuna Öncü Olan Maraş Mücadelesinde Herkes Savaşan Birer Kahramandı.  Bunlardan Aşağıdaki İsimleri Okuyucu İle Paylaşıyoruz. 


-----------------------------------------------------------


Hiç yorum yok: