Yıllardır üzerinde çalıştığım ve antoloji formatında hazırladığım bu blogger, Maraşlı halk ozanlarını, günümüz ozanlarını, yazarları, akademisyenleri, düşünürleri, devlet adamlarını, tarihi kişilikleri ve Maraş'a hizmet etmiş bireyleri içerir.
http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/
4 Temmuz 2014 Cuma
ZEYNEDDİN AHMET KARACA 1. DULKADİR BEY'İ
SALTANAT YILLARI
1337-1353
Dulkadiroğlu Beyliğinin kurucusu Zeyneddin Ahmet Karaca Bey, Eratna (değişik metinlerde: Eretna, Ertana, Ertene veya Aratna şeklinde geçer – akn -) Bey'in elinden Elbistan'ı zabtetti ve Memlûk saltanı Melik el-Nâsır Muhammed'den nâiblik menşuru alarak Dulkadirli Beyliği'ni kurdu.
Darende'nin fethinden sonra Karaca Bey'in Emir Eratna ile arası açıldı. Eratna Bey, kalabalık bir ordu ile Dulkadirlilerin arazisine saldırdı. Zeyneddin Karaca Bey topraklarına saldıran Eratna ordusunu bozguna uğratarak bölgeden uzaklaştırdı.
beylik kuruluyor: Dulkadiroğlu Zeyneddin Ahmet Karaca Bey, Beyliğini 1337 yılında kurdu.
1339 Yılında Eratna Bey ile yapılan savaşta, Karaca Bey, hem rakibinin oğlunu esir aldı, hem de zengin ganimet ele geçirdi. Bu savaştan bir süre sonra Sultan Nasır'ın aracılığı ile iki taraf arasında bir barış yapıldı.
MARAŞ VE ELBİSTAN: Karaca Bey, askerle beraber savaşlara katılıyor, ganimeti sünnete uygun olarak asker arasında taksim ederdi.
1939 Yılında Maraş ve Elbistan'ı topraklarına kattı.
DARBE: Karaca Bey, zaman zaman Memlûk sultanlarına itaat etti ise de, bazen onlara cephe alarak Halep taraflarında bir çok yer zapt ederek Haleb şehrini tehdit etti. Bu arada Çukurova’daki Sis (şimdiki Kozan )'te Ermenilerine, ağır darbeler indirdi. 1346 Yılında da Gabon Kalesini ele geçirdi. Bu başarılarına güvenen Karaca Bey unvanıyla, 1348 Yılında, hükümdarlığını ilan etti.
ÖLÜMÜ: Memlûk Devleti'ne isyan eden Halep Valisi Bayboğa'yı, Sultan'a teslim etmemesi üzerine, yakalanarak, 1353’te Kahire'ye götürüldü. 48 gün hapis yattıktan sonra, 11 Aralık 1353’te Kahire Kalesi’nin eteğine götürülüp işkence ile idam edildi. Cesedi üç gün Züveyle (Bab-ı Züveyle) Kapısı’nda teşhir edildi.
Orhan Gâzi ile çağdaştır.
--------------------------------------------------------------------------
Kaynaklar
1. Mehmet Akif Terzi- Başbakanlık Uzmanı
2. Doc. Dr. İlyas Gökhan- Başlangıçtan Kurtuluş Harbine Kadar Maraş Tarihi.
3. Bekir Sıtkı Beyazıt- Kahramanmaraş'ta Bayazıtoğulları.
4. Prof. Dr. Ahmet Eyicil - Yakın Çağda Kahramanmaraş.
--------------------------------------------------------------------------
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder