http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

5 Temmuz 2014 Cumartesi

NURİYE ÇELEĞEN


Babaları  Köy Enstitüsü mezunudur. Evleri sanki kütüphane. Çocukluğunda, 4/5 günlük gazetenin evlerine girdiğini bir söyleşisinde ablası vurguluyor. Gazeteler babanın reisliğinde okutuluyor. Dahası kitaplar da… Örneğin Risale-i Nur.  Abla  okuyor, küçükler  dinliyor. En güzeli de, okunanlar tartışılıyor, paylaşılıyor.

Bilinçli babanın, 2  oğlu 4 kızı vardır. Babaları onları mananın gölgesinde yetiştirmeye niyetlidir. Öyle de olur. Her iki dünyayı kucaklamayı kendine ilke edinir.  Her sabah namaza ailece kalkar, namazdan sonra ders yaparlar. Neticede: 2 Erkek kardeş tıp doktorluğunu yaparken, 3 kız kardeş, yazarlığı başlar. 

-----------------------------------------------------------------
Yazar Kardeşler:
1.  Gülay Atasoy,
2.  Esra Nuray Sezer,
3.  Nuriye Çeleğen.

-----------------------------------------------------------------

3. YAZAR KARDEŞ

“Resûlüllah’ın kadınlara davranışı örnek olmalı."

MESLEĞİ: Yazar- Eğitimci.


DOĞUMU:  Yazar, Nuriye Çeleğen,
Maraş ilinde dünyaya gelmiştir.

ÖĞRENİMİ
İlk,orta ve liseden sonra 

ÜNİVERSİTE: Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünü başarı ile bitirdi. Daha sonra İslami Türk Edebiyatı Bölümünde master tahsilini yapan yazar Edebiyat öğretmenliği yapmaktadır. 

HAKKINDA 
BİLGİ YOKBu değerli yazar, insanlara kendini eserleri ile anlatmaktadır. Bu nedenle bu değerli yazarın hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır.

ABLALARI / YASAK / ZULÜM: Yazar ablalarına göre daha akademik çalışmalar yapan Nuriye Çeleğen, üniversite eğitimi konusunda da şanslı oldu. 1980’den sonra başörtüsü yasakları başladığı için üniversite eğitimini erteleyen yazar, 1989’da Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne başladı. 

MASTER: Marmara Üniversitesi  İlahiyat Fakültesi’nde İslamî Türk Edebiyatı bölümünde master yaptı. 

YİNE YASAK:  Başörtüsü yasakları tekrar başlayınca 2000 yılında görevinden ayrılır.

ESERLERİ

Nuriye Çeleğen'in kitaplarını şöyle sıralayabiliriz.
1.  İffet-i Kalp Hz. Meryem,
2.  Aşk ı Sükûn,
3.  Peygamberimiz Nasıl Bir Babaydı?
4.  Peygamberimiz Çocuklara Nasıl Davranırdı?
5.  Peygamberimiz Kadınlara Nasıl Davranırdı?
6.  Bir Ayrılık Bir Gurbet,
7.  Kadın Nasıl Mutlu Olur?
8.  Bediüzzamanca Bakışlar (Bakış Öyküleri) 
9.  S. Nursi'nin Gözüyle Kadın,
10.  Yürek Fısıltıları,
11.   Neden Örtünüyorum?
12.    Alfya.

-----------------------------------------------------------------

AÇIKLAMA
Konusu roman  olan kitapla ilgili açıklama şöyledir:  
Alfya Kitap KapağıAlfya bir kurgu değil. Bir hayal hiç değil. Alfya bir buçuk aya yakın birlikte olduğumuz bir kız. Bu ay süresince tüm yaşadıklarını, İslama nasıl dönüş yaptığını, göz yaşlarını kimi zaman akıtarak anlattı.

Evet kuzeyimizde, yanı başımızdaki Rusya da binlerce Alfya var. Binlerce Alfya susuz kalmış toprak gibi, suya muhtaç balık gibi acılarla kıvranıyor. Uzatılacak bir el arıyorlar. Çırpınırcasına arıyorlar. Delicesine arıyorlar. Yalvarırcasına bekliyorlar.

Alfya'lara ulaşmak için gayret istiyorlar. Bu denli uyuşukluğumuza, bu denli vurdum duymazlığımıza kimi zaman kızıp, kimi zaman ağlayarak bakıyorlar. Lütfen diyorlar, lütfen duyun bizi. Duyurun bizi. Alfya'lara ulaşmak için birkaç adım.  Alfya'lara ulaşmak için bir kıpırdanış. Alfya'lara ulaşmak için bir silkiniş bekliyorlar bizlerden.

Alfya'lar fazla birşey istemiyorlar. Kendilerine doğruları anlatacak, doğrulara ulaştıracaklar muhabbet dolu yürekler istiyor.

Binlerce Alfya el uzatmış, uzatılacak eller bekliyor.

Çok geç olmadan birkaç adım. O kadar...


-----------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: