KİMDİR: Devlet adamı. Bayazıtoğullarının reisi. Milli Mücadeleci. Müdafa-i Hukuk Cemiyeti henüz kurulmadan yiğenleri Muharrem ve Zafer Beyler aracılığı ile Bertiz’de 400 kişilik bir çete ile Kuvayi Milliye Teşkilatını oluşturur ve düşman şehri terk edinceye dek bu çetelerin ihtiyaçlarını karşılar.
------
DOĞUMU: Maraş’ta 1831’de doğdu.
SOYU: Babası Ahmet Paşa, annesi Türkmen aşiretlerinden Ceritli Mirzeoğlu Beyin, ya kızı ya da kız kardeşidir. Hanımı Maraş’ın bilinen ailelerinden Emirmahmutoğullarının Vehbili kökünden Hatice hanımdır.
ÖĞRENİMİ: Eğitimini Maraş’ta tamamlar.
Ailenin diğer fertleri gibi devlet idaresinde görev aldı.
GÖREVİ
VE YAPTIKLARI:
1. 1865–1866 Kozanoğlu İsyanının bastırılmasında Osman Paşa ile birlikte Fırka-i Islahiye ordusuna yardımcı olur.
2. 1897’deki Ermeni İsyanlarının bastırılmasında Ali Muhsin Paşa’nın emrinde önemli görevler üstlenir.
3. 1902’de mîrülumerâ (tuğgeneral) rütbesini alır.
4. Maraş Belediye Başkanı olur (1). Belediye başkanlığı görevi, 1908’de ikinci meşrutiyetin kurulmasına dek devam eder.
5. Maraş Milli Mücadelesinde konağını halka açar (2).
6. Milli Mücadele safhasında İttihatçılara güvenmediği için “hain” damgası yeme pahasına da olsa orta yolu tutar. Barış arayışları içinde olur. Milli Mücadele sonrasında da tavır ve davranışlarıyla halka öncülük eder.
7. Şapka hadisesinde başına şapkayı giyerek halkın taşkınlık göstermesini önler.
TUĞGENARAL: 1902 Yılında bu rütbeyi aldı.
KİŞİLİĞİ: Cesur, vatansever, yardımsever, fakir dostu.
ÖLÜMÜ: 1932 Yılında 101 yaşında iken yine Maraş’ta vefat etti.
-----------------------------------------------------------------
AÇIKLAMA
(1) Belediye Başkanlı sırasında yaptığı en büyük hizmeti: Dedesi, Hacı Bey’in getirdiği Kırkgöz suyunun tünel ve kaneden olan borularının yenilenme ve tatilat işlemidir.
Belediye Başkanlığından ayrıldıktan sonra kendi maddi çabasıyla Pazarcık Ovasına 30 kilometre uzunluğunda kanal yaptırarak, Ovanın ilk defa sulu tarıma geçmesini sağlamıştır. Kanal kendi adını (Kadir Paşa Su Arkı) taşıyan kanal, Kaltalkaya Barajının devreye girmesine kadar kullanılmıştır.
(2). Konak, 3 bin metrekare alanda kurulu idi. Ramazan ayında, Mahalleli ve çevre mahallelerden gelenler Konakta iftar edip teravih namazı kılarlardı. Bazıları da misafir kalır sahurdan sonra evlerine giderlerdi. Maraş Harbinde ise yeğenlerini gönderip örğütlediği 400 Bertiz çetesinin her türlü bakımını üstlenmişti.
-----------------------------------------------------------
Türkiyenin Kurtuluşuna Öncü Olan Maraş Mücadelesinde Herkes Savaşan Birer Kahramandı. Biz, Bunlardan Yalnızca Bazı İsimleri Alıyoruz.
ABDLLAH BAYAZIT
ABDLLAH BAYAZIT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder