http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

19 Temmuz 2014 Cumartesi

ŞAH BUDAK - (I.) DULKADİROĞULLARI 8. BEY'İ


SALTANAT YILLARI 
1465-1467

1.  beylik yılları


Melik Aslan’ın öldürülmesinden sonra, Memluk Sultanından “Beylik Menşur’( Menşûr: Osmanlı Devleti'nde padişah tarafından vezir, beylerbeyi gibi yüksek rütbeli memurların atanmasına ilişkin verilen özel  görevlendirme belgesi) unu  alan kardeşi Şahbudak Bey, Elbistan’a gelerek Beyliğin başına geçti.
TÜRKMENLER BİAT ETMİYOR

Artık Dulkadir Beyliğinin başında Memlûklularca desteklenen Şah Budak vardı.   Ancak,   Maraş ve Elbistan   bölgesindeki Türkmen beyleri Şah Budak’ın    emirliğini kabul etmeyerek, Osmanlıların yanında bulunan diğer kardeş Şahsuvar Bey'in başa geçmesini istediler  Bunun üzerine Dulkadir Beyliği’nin işine müdahale eden Fatih, yanında bulunan Şehsuvar'ı Dulkadirli Beyi tayin ederek bir kuvvetle Elbistan'a gönderdi.    Bu durumu haber alan Memlûk Sultanı Hoş Kadem, Halep Valisi Berdi Bey'e, Şah Budak’ın yardımına gitmesini emretti.   

YENİLDİ

Şahbudak’ın Memluklar’dan istediği yardımcı kuvvet yetişmeden Şahsuvar  üzerine yürüdü. İki ordu (Şehsuvar ile Şahbudak’ın  kuvvetleri)   Zamantı (Zamantı:  15. Yüz yılda Elbistan’ın kuzeyinden Tuzhisar, Sarıoğlan ve Gemerek’e dek uzanan ve eskiden Maraş Livasına bağlı  bir yerleşim yeri idi.) Kalesi   önlerinde karşılaştı. Savaşta,  Şahbudak’ın  kuvvetleri   büyük bir yenilgiye uğratıldı.  Şah Budak, bu yenilgiden sonra   Nisan 1467 yılında Mısır’a kaçmak zorunda kaldı.
Şahbudak’ın bu ilk beyliği iki yıl kadar sürdü.


Hiç yorum yok: