http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

19 Temmuz 2014 Cumartesi

ŞABAN SÜLÜ - 3. DULKADİR BEY'İ



SALTANAT YILLARI

1386-1398

Halil Bey’in 1386 yılında  bir suikast sonucu öldürülmesi sonucu yerine küçük kardeşi Sülü Bey geçti.
İlk zamanlarda Memlük tarafında olmasına rağmen daha sonra onlarla savaştı.

Sülü Bey Hep Üstün 

Sülü (1) Bey, Memlûklulara karşı, başarılı akınlarda bulundu.
Keza,  Dulkadirlilerin toparlanmasını  istemeyen Sultan Berkuk, Sülü Bey'in başa geçtiğini haber alır almaz Hama'daki kuvvetlerine Sülü Bey üzerine yürümelerini emretti. Sülü Bey, Maraş üzerinden Elbistan'a gelen bu kuvvetler ile Göksun Yaylasında karsılaştı. Yapılan çarpışmada Memlûk kuvvetleri yenildiler. Bu savaşta Hama ve Besni Valileri de öldürüldü.

Sülü Bey ile başa çıkamayan  Sultan Berkuk,  Sülü Bey'in karşısına rakip olarak çıkarılmak üzere Kahire'de tutuklu bulunan kardeşleri İbrahim ve Osman Beyleri serbest bıraktırdı. 

KARDEŞLER
Bu kardeşlerden Osman,  Sülü  Bey'e itaat etti. İbrahim ise bir süre mücadele etti ise de başarılı  olamadı. Bunun üzerine Sultan Berkuk, Sülü  Bey'in karşısına bu kez Halil Bey'in katili Yağmuroğlu İbrahim’i çıkardı. Ancak İbrahim de Maraş önlerinde yapılan savaşta Dulkadirlilere  yenildi (1387).
Sultan Berkuk, onun emîrliğini tasdik etmek zorunda kaldı.

ÖLÜMÜ
Sultan Berkuk,  onu (Sülü  Bey'i) yok etmeye karar verdi. Bu nedenle  Memlûk kuvvetleri, 1396 Martında, Sülü’yü ağır bir bozguna uğrattılar. Bununla da yetinmeyen Berkuk, bir suikast ile onu da öldürttü. (2)

Sülü Beyin ölümü ile,  Halil Beyin oğlu Nâsıreddin Mehmed Bey, beyliğin başına geçti.

KİŞİLİĞİ:   Secaat ve söhret sahibi bir kimse olan Sülü Bey, ayni zamanda adil ve cömert idi. 

SARAYA VERDİĞİMİZ,
1. GELİN: Yıldırım  Beyazıt,  Sülü Bey'in, küçük  kızı Devlet Hatun ile  evlenmiştir.

SARAYA VERDİĞİMİZ,
2. GELİN: Sülü Bey, akrabalık bağlarını kuvvetlendirmenin gerekli olduğunu düşünerek Osmanlıyla samimi ilişkiler kurdu. Çelebi Mehmet’e  kızını vererek dünür oldu.

--------------------------------------------------------------------------------------------
AÇIKLAMA
(1)  1386-1398 yılları arasında hüküm süren Sülü Bey’in ismi bazı araştırmacılar tarafından yanlış olarak 'Selvi' diye telaffuz edilse de doğrusu 'Sülü' şeklindedir. Nitekim bu konuda Sicill-i Osmani adlı eserdeki kayıta, özellikle   Maraş yörelerinde Sülü'  ismi,  hem isim,  hem de  soy isim olarak kullanılmaktadır. 

(2) Mısırlılar Sülü Bey'i de,  Hali Bey'e yapılan hile gibi bir hile ile  ortadan kaldırabileceklerini düşünmüşlerdir.    Sülü Bey uyurken   Dulkadiroğullarından Ali Han'a öldürtmüşlerdir. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: