http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

25 Ekim 2014 Cumartesi

ŞEYH HÜSEYİN EFENDİ


KİMDİR: İlim Adamı - İslam Hukukçusu - Düşünür - Fıkıh Profesörü  – Sofi.

DOĞUMU: Maraş’ın Turan Mahallesinde doğdu.

ÖĞRENİMİ:
1.   Börkü Delik Hasan Efendi’den zahir ve bâtın ilimlerini tamamladı.
2.   Turan Mahallesindeki Şeyh Camisini yaptırdı. Orada hem namaz kıldırdı hem de taliplerine ilim verdi.
3.Şeyh Camisindeki hatimle terâvih geleneği kendileri tarafından başlatılıp yakın zamana kadar bu Camide hatimle teravihe devam edildi.
·       Turan Camisinde en uzun süre hatimle  terâvih namazını  kıldıran; Gökşen Hafız oldu. Bu kişi;  aralıksız 59 yıl hatimle teravih kıldırdı.

------------------------------------------------------------------------------

AÇIKLAMA

Dilden dile gelen habere göre; Şeyh Hüseyin Efendi’nin gösterdiği bir keramet dolayısıyla başı derde girmiş. Tebdili mekan ihtiyacı duymuş. Bu arada bağlıları bırakmak istemezlerse de, bir gün onlardan habersiz ayrılıp giderken cemaat farkına varıp takip etmeye başlamış, takip koşuşturmaya dönüşünce, kavuğu ve yemenisinin teki düşmüş.Hoca, dönüp almamış. Sarayaltı Semtine geldiklerinde  gözden kaybolmuş.
Bir rivayete göre düşüp orada ölmüş. Şimdi orada bir evin altındaki mağarada ona ait olduğu söylenen bir türbe vardır. Bu türbe dolayısıyla Alaybeyi Şeyhi de diyorlar.

--------------------------------------------------------------

KELİMELER

Gizem: 1. Duyuları aşan; usumuzun doğal durumunda, varoluşu ve özü bize kapalı, saklı kalan şey. 2. Doğaüstü inanç doğruları. 
Gizemcilik:
1.    Aklın yetmediği alanlarda ve özellikle Tanrı kavramında, gerçeğe gönül yoluyla veya bir irade zorlayışıyla ulaşılabileceğini kabul eden felsefe ve din öğretisi, mistisizm.
2.    Tinsel tutum ve düşünüş; yaşama doğrultusu olarak: 1- Karanlık, gizemle yüklü olana duyulan aşırı eğilim. 2- Açık olmayan, gizemsel düşünme biçimi. 3- Tanrısal sezgi yoluyle, algılanamayan doğaüstü gerçekleri yaşama. 4-Tanrı'ya erişme çabalarının tümü. 5- Yüksek bir gücü kavramak ve eylemlerini bu güce göre düzenlemek için gerçekliğin üstüne yükselme eğilimi.
Sofi: Tasavvufu yaşam biçimi olarak seçen kişiye verilen addır. Mutasavvıf da denir.. 

--------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: