http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

7 Eylül 2014 Pazar

KANADIKIRIK MUSTAFA

KANADIKIRIK MUSTAFA EFENDİ  (1819-1919)

Belgelerde iki Kanadıkırık Mustafa Efendi mevcut.
Bunlardan 1. cisi,  MARAŞ MEŞHURLARI kitabında geçen Kanadıkırık Mustafa Efendi. 2. si ise Mevhibe Savaş’ın kitbında kayıtlı bulunan Kanadıkırıkzâde Mustafa Efendi’dir.  İki Kanadıkırık Mustafa Efendi’nin var olması ihtimallerden uzak değildir. Bilinen: Yavuz Sultan Selim tarafından Mer’aş müftülüğüne gönderilen ilk bilgin Kanadıkırık Ali Efendi’den sonra en az 8/10 bilgin yetişmiştir.

MESLEĞİ:  İlim Adamı.

DOĞUMU: Maraş’ta 1819’da doğdu.

SOYU: Kanadıkırıkzâde Ahmet Efendi’nin oğludur.

ÖĞRENİMİ: İlk bilgilerini Maraş’ta aldıktan sonra, Maraş, Halep ve Elbistan medreselerinde mantık’a kadar okudu.

YÜKSEK İLİM: İlerleyen yıllarda öğrenim için Kayseri’ye gitti. On dört sene süreyle,  üstadı Hacı Dursun Efendi’den, bazan da İnhanzâde Alim ve Ağırnasî Mes’ut Efendilerden de öğrenim gördü, yeterlilik aldı.
Elli yaşlarında olduğu halde Haziran 1876’da Maraş Meclis-i Temyiz azalığına seçildi. 1885’de Müftülük imtihanına girdi ve kazanarak Maraş Müftülüğü’ne atandı. Müftülükte şöhreti Maraş dışına taştı. Uzun yıllar müftülük yaptı.  12 Temmuz 1909’da Maraş Mutasarrıfı Hayri Bey hakkında vuku’a gelen gösterideki parmağı olduğu gerekçesiyle,  kurulan Divan-ı Harb-i Örfî’ce verilen karar üzerine Müftülük görevinden ayrıldı.

ÖLÜMÜ: 1919’da yüz yaşında vefat etti. 

MEZARI: Mezarı Şazibey camisinin avlusunda ecdatları müftü ve kadı Kanadıkırık Ali Efendinin yanındadır.


Hiç yorum yok: