http://sairlermaras2.blogspot.com.tr/

5 Eylül 2014 Cuma

AHMET TEVFİK PAKSU


KİMDİR: Mutasavvıf. (Tasavvuf inançlarını benimseyerek kendini Tanrı'ya adamış kimse, sofi.)

DOĞUMU: 1905, de Maraş’ın Yusuflar Mahallesinde doğdu.

BABA/ANNE: Babasının ismi Ali, Annesinin ismi Amine’dir.

ÖĞRENİMİ: İlk dini bilgileri, Sandal Osman hocadan okudu. Tekke ve medreselerin lağvı dolayısıyla, o dönemde sağ kalan hocalardan klasik medrese tahsilini tamamlamaya çalıştı. Bu arada terzilik sanatını yapmaya başladı.
20 yaşında askerlik görevini yapmak için, Mersin’e gitti. Kısa bir eğitimden sonra, askerlik şubesinde yönetim hizmetlerinde çalıştı.

POLİS: Askerlik görevinden sonra Polislik mesleğine girdi. Mersin Gümrük Müdürü Sinan Hakkı Efendi’nin kızı ile evlendi. Daha sonra meslek hoşuna gitmediği için istifa edip hanımı ile Maraş’a yerleşti. Kardeşi ile beraber şimdiki kuyumcu çarşısındaki dükkanda terziliğe başladı. 1930 yılı başında Abid Efendi Hazretleri ile tanıştı ve bağlandı. 1935’te mürşidleri Abid Efendi ile birlikte, İskenderiye üzerinden gemi ile hacca gitti. Dönüşlerinde, zengin bazı arkadaşlarının yardımlarıyla, Kapalı Çarşı’da bezirganlığa (manifatura) başladı. Küçük oğlu Hasan, doğmadan önce, mürşidi onu Erbaine aldı. Artık hocasının gözde öğrencilerinden biri olmuştu. 1941’de Abid Efendi’nin son rahatsızlıklarında işaretle, halife oldu,(yerine geçti.).

ÖLÜMÜ: 5 Nisan 1971’de vefat etti.

---------


Hiç yorum yok: